Nieuwsbrief voor dynamische leraren kunst (K) en geschiedenis (G)        juni 12
  1. VIPDAG - Wandel door de mensenrechten in Mechelen
  2. EXPO - De décollagetechniek van kunstenaar Wolf Vostell (Gent)
  3. EXPO - Chinese schatten (Maaseik)
  4. EXPO - Spelen en kwelen (Lier)
  5. EXPO - Knippen, plakken en recycleren: fotografie in beweging (Antwerpen)
  6. EXPO - Ga mooi zitten: stoelen uit de Belle Epoque (Blankenberge)
  7. EXPO - Pijn en verdriet, gevangen in beeldhouwwerk (Brugge)
  8. EXPO - Le méchant loup (Mariemont)
  9. VAKANTIECURSUS - Creatief in de Condroz

Zoek de drie lerarenkaarten in dit kunstwerk van Reinhart. Gevonden? Vul dit wedstrijdformulier in. Op 4 september ontvangt de winnaar een reischeque van 500 euro.
 L e r a r e n d a g

1. Mensenrechten in Mechelen (K/G, gezinsdag, Mechelen)
Kazerne Dossin, memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, heropent. De tentoonstelling Newtopia gaat die opening vooraf. Newtopia verzamelt werken van meer dan zeventig hedendaagse kunstenaars. Ze schetsen de evolutie van de mensenrechten van 1948 tot nu met schilderijen, installaties, grafisch en audiovisueel werk. Tijdens een wandeling van twee uur ervaar je hoe het recht op vrijheid, veiligheid, educatie en meningsuiting actueel blijft. Ook in de open ruimte staan kunstwerken opgesteld.
>>> Newtopia - 1 september tot 10 december 2012, parcours start in Cultuurcentrum Mechelen - Minderbroedersgang 5 - jongeren tot en met 25 jaar in klasverband betalen 1 euro en leraren betalen 2 i.p.v. 10 euro - educatief pakket en lesfiches voor tweede en derde graad secundair vanaf 16 augustus op www.newtopia.be - gidsbeurten voor schoolgroepen met interactie, peer teaching en art mediation - tickets en reservaties 070 22 00 08 - toerisme@mechelen.be
>>> Op zondag 9 september krijgen leraren en hun gezin een viprondleiding.
Schrijf hier in U i t t i p s

  2. De missie van kunstenaar Wolf Vostell
(K, expo, korting, Gent)
Wolf Vostell is één van de hoofdfiguren uit de 20ste-eeuwse kunstgeschiedenis. In de jaren ‘50 experimenteert hij als één van de eerste kunstenaars met de décollagetechniek. Hij realiseert een groot aantal fluxus performances, concerten en opera’s in de hele wereld. Hij verwerft bekendheid met zijn environment-sculpturen en beelden van enorme objecten die hij in beton giet.
De expo in het collagemuseum van de Verbeke Foundation toont een selectie uit de belangrijkste werken zoals collages, assemblages, geluidinstallaties, video’s en affiches van solotentoonstellingen. Verplaats je in de leef- en denkwereld van Wolf Vostell via deze video (interview in het Duits).
>>> Dé-coll/age: the Art of WOLF VOSTELL- Verbekefoundation - tot en met 29 juli 2012 - Westakker - 9190 Kemzeke - leraren betalen 6 i.p.v. 8 euro

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. Made in China (K/G, expo, korting, Maaseik)
Na het overweldigende succes in 2008-2009 van de tentoonstelling ‘Het Terracottaleger van Xi’an’ pakt Expo Maaseik opnieuw uit met een prestigieus project. De tentoonstelling ‘De gouden eeuw van China. Schatten uit de Tang-dynastie’ geeft je een beeld van de dynastie met de grootste welvaart en rijkdom die China ooit gekend heeft. Maak kennis met Chang'an, de stad van de keizers en bewonder de gebruiksvoorwerpen van de elite uit die periode. Dompel je onder in het dagelijkse leven van de bewoners van toen. Je komt ook meer te weten over de Zijderoute, die op deze plaats begon.
 
>>> De Gouden Eeuw van China. Schatten uit de Tang-dynastie - tot 22 oktober 2012 - Minderbroederskerk Maaseik - Boomgaardstraat - 3680 Maaseik - www.degoudeneeuwvanchina.be - leraren betalen 12 i.p.v. 15 euro aan de kassa op vertoon van hun lerarenkaart en 13 euro bij een online reservatie. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt om veiligheidsredenen. Reserveer dus tijdig.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  4. Spelen en kwelen (K/G, expo, gratis, Lier)
De tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum van Lier krijgt dit jaar een aantal doeken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het eerste thema van de tentoonstelling ‘Vertier en trammelant’ toont schilderijen van mensen in hun vrije tijd. Vreugde en plezier, maar ook ruzie en nijd.
>>> Bruegelland. Vertier en trammelant - tot 28 maart 2013 - Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly - Florent Van Cauwenberghstraat 14 - 2500 Lier - www.breugelland.be - gratis voor leraren i.p.v. 4 euro

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. Is traditionele fotografie dood? (K, expo, Antwerpen)
Meer en meer kunstenaars gaan aan de slag met de overvloed aan digitale beelden die ze vinden op het internet. Ze recycleren, knippen en plakken foto’s van Google Earth, Google Street View, Facebook en Flickr. From Here On plaatst de fotografie radicaal in een nieuw daglicht. Met deze tentoonstelling opent het FotoMuseum Antwerpen het debat over copyright, auteurschap, privacy en de toekomst van de fotografie.
>>> From Here On - 22 juni tot 30 september 2012 - FotoMuseum Provincie Antwerpen - Waalse Kaai 47 - 2000 Antwerpen - www.fotomuseum.be - leraren betalen 5 i.p.v. 7 euro
 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. Ga mooi zitten (K, expo, gratis, Blankenberge)
Van een eenvoudige caféstoel tot een meer luxueuze salonfauteuil. Een ‘Thonetmeubel’ staat garant voor elegantie en vakmanschap. Karakteristiek is de zitting van rotan. Vanaf 1819 produceerde Michael Thonet eigen ontwerpen. Het genootschap 'Gebrüder Thonet' werd in 1853 opgericht en genoot al vlug wereldfaam met zijn 'gebogen hout' meubelen. Het Belle Epoque Centrum toont stukken uit privécollecties uit binnen- en buitenland. Naast de populaire stoelen lokken schommelstoelen, chaise longues, kapstokken en een uitgebreide selectie kinder- en poppenmeubelen je uit je luie stoel.
>>> Belle Epoque Schatten: Thonet meubilair - tot 28 september 2012 - Belle Epoque Centrum - Elisabethstraat 24 - 8370 Blankenberge - www.belle.epoque.blankenberge.be - gratis voor leraren i.p.v. 3 euro

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. Tranen van Liefde (K, expo, gratis, Brugge)
Verlies, dood, pijn en verdriet om een verloren geliefde zijn thema’s waar iedereen al eens mee te maken krijgt en het is meteen ook de rode draad door de nieuwe expo van Musea Brugge in het Sint-Janshospitaal. Een ensemble van 37 albasten rouwfiguren uit de 15de eeuw vormt de kern van ‘De Treurenden. Tranen van liefde’. De treurende figuurtjes zijn een bruikleen van het Musée des Beaux-Arts de Dijon. Een selectie van moderne kunstwerken rond hetzelfde thema (zoals beelden van Alberto Gaciometti, een zeer expressieve fotoreeks van Hans Peter Feldmann en een werk van David Claerbout, video’s en installaties) maken een bezoek zeker de moeite.
 
>>> De Treurenden. Tranen van liefde - tot 19 augustus 2012 - Sint-Janshospitaal (Musea Brugge) - Mariastraat 38 - 8000 Brugge - gratis voor leraren i.p.v. 8 euro

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  8. Le méchant loup (K/G, expo, korting, Mariemont)
In onze streken zijn al meer dan een eeuw geen wolven meer te vinden maar het dier loopt nog altijd in onze fantasiewereld rond. De expositie ‘O Loup’ in het Musée Royal de Mariemont volgt de wolf stap voor stap doorheen verschillende expressievormen: de jeugdliteratuur, de fotografie en de beeldhouwkunst. Afwisselend historisch, sociologisch of etnografisch, biedt de tentoonstelling beelden uit verschillende tijdperken. Volg de talrijke sporen van de wolvin in de Gallo-Romeinse iconografie en bewonder schilderijen met de wolf in de hoofdrol. Laat je verbeelding de vrije loop.
>>> O Loup - tot 2 september 2012 - Musée Royal de Mariemont - 100 chaussée de Mariemont - 7140 Mariemont - leraren betalen 2 i.p.v. 4 euro - op zaterdag 30 juni krijgen leraren een gratis rondleiding om 14 uur- reservatie verplicht: 064 27 37 08 of sp@musee-mariemont.be V a k a n t i e t i p

9. Creatief in de Condroz (vakantiecursus)
Heb je zin in een nieuwe creatieve uitdaging? Zou je graag eens andere mensen ontmoeten en met hen samenwerken aan iets moois? Neem deel aan een workshop met zes overnachtingen onder professionele begeleiding van Marleen Kerkhofs, lerares kunstvakken. Je laat jouw fantasie de vrije loop tijdens collages en intuïtief schilderen en verfijnt je tastzin door te boetseren met natuurklei.
Je verblijft in Le Chant de la Molignée te Maredsous.
 
>>> vakantiecursus “Creatief in de Condroz - 6 juli t.e.m. 11 juli 2012 - normale prijs: 530 euro - leraren krijgen 10% korting - meer info: info@kimarte.com - tel: 0474 95 77 56 (na 17 uur)
mailer