Nieuwsbrief voor dynamische leraren kunst (K) en geschiedenis (G)          apr12

 1. INFODAG - Proef voor van Manifesta 9, biënnale voor hedendaagse kunst (K, Genk)
 2. GEZINSDAG - Waag je tot in het hol van de wolf (K/G, Morlanwelz)
 3. UITTIP - Gratis pakket videokunst in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement (K, Brussel)
 4. UITTIP - De abstracte waarneming van de realiteit (K, Machelen-Leie)
 5. UITTIP - Hoe fotografeer je het verleden? (K/G, Antwerpen)
 6. UITTIP - Jef Geys maakt kome: 'kunstwerken op meerdere exemplaren' (K, Brussel)
 7. UITTIP - Droedels in cursussen van zestiende- tot achttiende-eeuwse studenten (G, Leuven)
 8. UITTIP - Het verhaal achter de geschiedenis: handboek Passage voorgesteld (G, Leuven)
 9. LESTIP - Wat doet jouw klas tijdens de Week van de amateurkunsten? (K)
 10. SURFTIP - Het Lam Gods tot in het kleinste detail op je computerscherm (K)
 11. KIJKTIP - Van huifkar tot maanlander - win 'America, the story of the US' (G)
 12. KIJKTIP - De gevechtstechnieken van de Vikingen tot de Zoeloes - win 'Warriors' (G)
 13. KIJKTIP - Ze vochten elk in naam van hun god - win 'The Crusades' (G)


L e r a r e n d a g e n                                       naar boven

1. Manifesta 9 (K, infodag, Genk)
Manifesta, de reizende Europese biënnale voor hedendaagse kunst, strijkt voor haar negende editie van 2 juni tot en met 30 september 2012 neer in Limburg. Ze behoort met Documenta in Kassel tot de vooraanstaande kunstmanifestaties. Als leraar krijg je een exclusieve kijk achter de schermen tijdens de opbouw van de tentoonstelling. Je ontvangt een educatief pakket en vier Manifesta dagtickets voor een zomers bezoek met vrienden of familie.
>>> infodagen op woensdag 18 en 25 april (14.30 tot 17 uur) - gratis voor leraren (geen gezinsleden) - inschrijven: 089 71 04 44 of mediation@manifesta.org (vermeld je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart)
 

 

Manifesta 9 - voormalige kolenmijn van Waterschei - André Dumontlaan - 3600 Genk - www.manifesta9.org

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  2. O Wolf (K/G, gezinsdag, gratis, Morlanwelz)
Drie tentoonstellingen (tot 2 september) stellen de wolf in het middelpunt van de belangstelling. Van emblematische figuur uit onze dierenboeken, over de visie van enkele kunstenaars en fotografen, tot de mythische figuur voor kinderen. Op zaterdag 12 mei leidt een Nederlandstalige gids jou en je gezin door de tentoonstellingen. Je krijgt uitleg over de educatieve mogelijkheden.
>>> zaterdag 12 mei (14 uur) - inschrijven: 064 27 37 08 of sp@musee-mariemont.be (vermeld je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart)
Koninklijk Museum van Mariemont - 100 chaussée de Mariemont - 7140 Morlanwelz (op 30 km van Charleroi) - gratis voor leraren en hun gezin - www.musee-mariemont.beU i t t i p s                                                  naar boven

3. Videokunst (K, expo, gratis, Brussel)
Digitale technieken worden steeds toegankelijker en goedkoper. Zo krijgt videokunst een definitieve plaats in musea, kunstencentra en galeries. Op Contour On Tour zie je werk van twaalf kunstenaars. Samen geven ze een overzicht van videokunst in het eerste decennium van deze eeuw. Als je alle werken rustig bekijkt, ben je anderhalf uur bezig. Ongeveer even lang als een film in de cinema. De tentoonstelling is bedoeld voor een breed publiek, zeker ook voor scholen. Jongeren groeien op met beelden, worden erdoor overspoeld, maar staan er zelden kritisch tegenover.
 
Contour On Tour - tot 11 juli 2012
De loketten van het Vlaams Parlement - IJzerenkruisstraat 99 - 1000 Brussel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    4. De abstractie van Raveel (K, expo, korting, Zulte)
Een aantal Europese kunstenaars ontwikkelen in het midden van de vorige eeuw een artistieke praktijk waarbij “abstractie” gebaseerd is op hoe ze de werkelijkheid waarnemen. In het werk van Eugène Leroy, Roger Raveel, Pierre Tal Coat, Bram van Velde en Maurice Wyckaert vinden we de voorbeelden van deze periode. Je kan ze bewonderen in het Roger Raveelmuseum.
>>> Abstract? De natuur van het schilderij - tot 17 juni 2012
Roger Raveelmuseum - Gildestraat 2-8 - 9870 Zulte (Machelen) - leraren betalen 3 i.p.v 5 euro - www.rogerraveelmuseum.be

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. Geschiedenis in beeld (K/G, expo, korting, Antwerpen)
Fotografeer het verleden. Dat was de opdracht die fotografen Bruno Vandermeulen en Danny Veys meekregen op de archeologische site van Sagalassos in Turkije. Hoe gaat een fotograaf om met het verleden? Naast Vandermeulen en Veys tonen vijf internationaal gerenommeerde fotografen - Shimon Attie, Raphaël Dallaporta, Sally Mann, Bart Michiels en Simon Norfolk - een reeks beelden en benaderen ze hun werk vanuit deze vraagstelling.
   
>>> Imaging history - tot 3 juni 2012
FotoMuseum Provincie Antwerpen - Waalsekaai 47 - 2000 Antwerpen - leraren betalen 5 i.p.v. 7 euro - www.fotomuseum.be

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  6. Kunstwerken op meerdere exemplaren
(K, expo, korting, Brussel)
De werken van Jef Geys brengen drie essentiële elementen uit zijn leven samen: privé, leefomgeving en de verhouding tot de buitenwereld. Hij bekritiseert de hegemonie van heersende praktijken, onder andere die van de kunstkritiek. Jef Geys introduceert “Kunstwerken op meerdere exemplaren” (Kome), wat de notie 'uniek kunstwerk' weerlegt. De expo in de KMSK van België toont alle “Kome” van Geys.
>>> Jef Geys - Kome - 20 april tot 8 juli 2012
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Museum voor Oude Kunst, Zalen Stichting Bernheim en René Boël - gratis voor leraren - www.fine-arts-museum.be

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. Studeren in de 16de, 17de en 18de eeuw
(G, expo, gratis, Leuven)
Is er een verschil tussen het studentenleven van nu en dat van pakweg driehonderd jaar geleden? Wat leerden de studenten zoal aan de universiteit? Hoe verliepen de examens? De tentoonstelling over de studentencursussen van de Leuvense universiteit toont een selectie van handgeschreven studentencursussen uit de 16de tot de 18de eeuw. Ze zijn rijk aan didactische en moraliserende gravures, kleurentekeningen, sierinitialen en droedels.
>>> Ex cathedra. Het leren zoals het was - tot en met 31 augustus 2012 - gratis toegankelijk
Universiteitsbibliotheek - Mgr. Ladeuzeplein 21 - 3000 Leuven - expo.bib.kuleuven.be
 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  8. Een nieuw leerboek geschiedenis (G, infodag, Leuven)
Binnenkort verschijnt het vijfde deel van Passages. De lerarenopleiding en het departement geschiedenis van de Leuvense universiteit stelden de boeken samen, in samenwerking met leraren en experten van andere universiteiten en met uitgeverij Averbode. Publiekshistoricus David Van Reybrouck deelt zijn leesimpressies met het publiek. Journaliste en historica Ann De Bie leidt een panelgesprek met onder meer professor Bruno De Wever en gebruikers van Passages. Na de receptie krijg je het nieuwe boek over de nieuwe tijd mee naar huis.
>>> donderdag 10 mei (17 uur) - contacteer Greet.Draye@arts.kuleuven.be voor meer info - inschrijven kan via www.averbode.be/KULpassages
Erasmushuis Faculteit Letteren, K.U. Leuven - Justus Lipsiuszaal (achtste verdieping) - Blijde Inkomstraat 21 - 3000 LeuvenL e s t i p - w e d s t r i j d                                 naar boven
 
9. WAK in de klas (K, cultuurproject met klas)
Neem met je klas of school deel aan de ‘Week van de amateurkunsten’. Werk samen een kunstproject uit. Een veelzijdige cultuurshow? Een echte graffitiwall of tentoonstelling? Een dj-contest? Als het maar een cultuurproject is waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan tussen 27 april en 6 mei 2012. Zes deelnemers krijgen een artistiek lespakket, één klas mag een week lang met een buttonmachine aan de slag. Tot 4 juni kan je je kandidaat stellen voor de wedstrijd ‘Klassekunst’. Stuur fotomateriaal mee of maak een filmpje op YouTube met als tag Klassekunst.
>>> Forum voor Amateurkunsten - Abrahamstraat 13 - 9000 Gent - 09 235 40 02 - inschrijven en info: www.wak.be
 S u r f t i p                                                      naar boven

    10. Het Lam Gods op je computer (K)
Bewonder het Lam Gods van Hubert en Jan van Eyck van in je bureaustoel. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium toont op de site Closer to Van Eyck het volledige kunstwerk in niet minder dan honderd miljard pixels. Je kan zo ver inzoomen dat elk breukje in de verf haarscherp en levensecht op je scherm verschijnt. De site toont foto's genomen onder gewoon licht én infraroodbeelden. Je kan beide varianten naast elkaar op je scherm zetten.K i j k t i p s                                                                  naar boven

11. America. The story of the US (G, blu-ray disc, win)
Patriotten, grensbewoners, slaven, indianen, pioniers, immigranten, ondernemers en uitvinders brengen vierhonderd jaar Amerikaanse geschiedenis tot leven in twaalf afleveringen. Michael Douglas, Meryl Streep, Buzz Aldrin, Colin Powell en Donald Trump vertellen wat het is om een Amerikaanse staatsburger te zijn. Beleef de eerste huifkarroutes, de transcontinentale spoorweg, de bouw van wolkenkrabbers, de Amerikaanse burgeroorlog en de landing op de maan op drie discs met negen uur speelduur.
 
>>> Win jij een blu-ray exemplaar van ‘AMERICA The Story of the US’? Mail je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp ‘AMERICA The Story of the US’. De winnaars krijgen hun exemplaar thuis.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


    12. Warriors (G, Blu-ray disc, win)
Terry Schappert, een militaire deskundige en zelf groene baret, verdiept zich in wapens, tactieken, trainingen en psyche van de grootste vechters uit de geschiedenis. Elke aflevering vertelt een dramatisch verhaal uit krijgerculturen als de Vikingen of de barbaren en laat zien welke rituelen, technologieën en strategieën hen zo machtig maakten. Van Spartanen tot de samoerai en van de Zoeloes tot middeleeuwse ridders.
>>> Win jij een blu-ray exemplaar van ‘Warriors’? Mail je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp ‘Warriors’. De winnaars krijgen hun exemplaar thuis.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. The Crusades (G, Blu-ray disc, win)
Deze documentaire volgt de sleutelfiguren uit de eerste, tweede en derde kruistocht. Pausen, koningen, sultans en ridders vechten - allen in de naam van hun god - voor land en macht. Met historische figuren als Richard Leeuwenhart, Saladin, Koning Louis VII en Nur-al-Din, die moord, verraad en bloedvergieten hoog in het vaandel hadden staan. The Crusades: Crescent & The Cross brengt in drie uur de eerste drie kruistochten tot leven door middel van computerbeelden, nagespeelde scènes en veldslagen.
>>> Win jij een exemplaar van ‘The Crusades’ ? Mail je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp ‘The Crusades’. De winnaars krijgen hun exemplaar thuis.
 


© bij Contour On Tour: Hans Op de Beeck, 'Staging Silence' (2009)

mailer