Info / FAQ français deutsch english
INSCHRIJVENNIEUWSBRIEFVOORDELENWINNAARSCONTACT

  INFO

checker

VEEL GESTELDE VRAGEN

Heb je een vraag over de lerarenkaart? Zoek je specifieke informatie op deze site die je niet vindt? Wellicht is je vraag opgenomen in deze rubriek. Lees de vragen hieronder en klik op de vraag die jij je stelt. Vind je het antwoord niet? Stuur dan een contact-bericht naar de lerarenkaart.

WAT MOET IK DOEN...

VRAGEN IVM DE WEBSITE VAN DE LERARENKAART

VRAGEN OVER DE LERARENKAART
WAT MOET IK DOEN...- als mijn kaart verloren gaat
?
Niets. Pech gehad. Verloren kaarten kunnen niet vervangen worden. De personeelsbezetting van de lerarenkaart is niet op deze taak berekend.

- als mijn kaart gestolen wordt?
Je laat dat opnemen in het proces-verbaal en stuurt een afschrift naar Klasse - Lerarenkaart, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel. Vermeld je adres en stamboeknummer. Je krijgt een nieuwe kaart. De lerarenkaart verzamelt deze aanvragen en één keer per maand verzorgt een externe firma de verzending. Het kan met andere woorden enkele weken duren vooraleer je over je nieuwe kaart beschikt.

- als ik verhuis?
Niets. Je kaart blijft het hele jaar geldig. De legitimatie als leraar gebeurt vooral op naam, stamboeknummer en foto. Je kan een bewijs van adreswijziging bij de hand houden voor het geval een balie- of winkelbediende het adres op je lerarenkaart vergelijkt met het adres op je identiteitskaart. Je kan ook verwijzen naar deze rubriek op de site.

- als ik een nieuwe collega krijg die nog geen lerarenkaart heeft?
Leraren die tussen januari en juni (opnieuw) in dienst treden krijgen een lerarenkaart. Ze hoeven geen aanvraag te doen. De kaart komt automatisch. De nieuwe collega moet wel enkele weken geduld oefenen. Eerst moet zijn personeelsdossier bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming volledig in orde zijn. Nieuwe leraren die in september, oktober of november 2015 in dienst treden, kunnen een aanvraag doen via de Klasse-actie Pas voor de klas. Het aanvraagformulier verschijnt in september op de site.

- als ik niet meer beschik over mijn lerarenkaartbrochure?
In 2015 is geen lerarenkaartbrochure uitgegeven. Je vindt het aanbod van de lerarenkaart op deze site (bovenmenu: VOORDELEN). 

- als ik fouten ontdek op deze website?
Neem contact op met de coördinator van de lerarenkaart via ‘contact’ (bovenmenu).
VRAGEN IVM DE WEBSITE VAN DE LERARENKAART- Hoe kan ik inschrijven voor een lerarendag?
Op de startpagina van deze site klik je door naar het overzicht van lerarendagen en speciale activiteiten voor leraren (www.lerarenkaart.be/inschrijven). Daar staat heel kort samengevat wat je mag verwachten en hoe je moet inschrijven. In de meeste gevallen verlopen de inschrijvingen uitsluitend via de site van de lerarenkaart. Zijn de inschrijvingen geopend, dan staat onder de aankondiging van de lerarendag een knipperend ‘inschrijflogo’. Klik op dat logo en je krijgt het inschrijfformulier op het scherm. Tik in de voorziene velden de gevraagde informatie. Vermeld onderaan je naam, het nummer op je lerarenkaart en je e-mailadres (of een e-mailadres van de school, van een collega…). Klik nu op de knop ‘verstuur mijn aanvraag’.
Belangrijk:
1. Het nummer op je lerarenkaart 2015 bestaat uit 2 groepen cijfers: eerst 11 opeenvolgende cijfers (zonder spaties) en dan nog eens 6 cijfers (zonder spaties). Tussen de twee groepen cijfers staat een koppelteken. Dat nummer kan ieder jaar wijzigen.
2. Controleer het e-mailadres. "gmail.com" bestaat, "gmail.be" niet. Dat laatste is belangrijk, want je krijgt sowieso een bevestiging van je inschrijving per mail. Soms is die bevestiging meteen het toegangsbewijs. In dat laatste geval moet je het mailbericht uitprinten en samen met je lerarenkaart tonen aan de balie van de educatieve instelling. In de andere gevallen krijg je een toegangsbewijs per post. Dat staat in ieder geval duidelijk vermeld op het inschrijfformulier en in de bevestigingsmail.

- Hoe kan ik mij weer uitschrijven voor een lerarendag?
Als je inschrijft voor een lerarendag via de site van de lerarenkaart, krijg je kort daarna een bevestiging per mail. In die mail is een speciale uitschrijf-link voorzien. Klik op die link. Dan verschijnt een nieuw scherm waarin gevraagd wordt jouw uitschrijving te bevestigen. Als je daarop klikt is je inschrijving geannuleerd. Lukt dat niet, dan forward je de bevestigingsmail naar inschrijvingen[at]lerarenkaart.be ([at]=@) met het verzoek je inschrijving te annuleren.

- Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?
Wil je een inschrijving wijzigen (afhankelijk van de lerarendag bv voor een andere dag kiezen, voor een ander programma kiezen, het aantal deelnemers wijzigen…)? Dan dien je eerst je oorspronkelijke inschrijving te annuleren (zie hierboven). Daarna vraag je via de startpagina van de site het inschrijfformulier op en tik je alle gegevens opnieuw in. Kijk wel eerst even na of het inschrijfformulier nog online is. Als dat niet langer het geval is, kan je je inschrijving alleen wijzigen door de bevestigingsmail te forwarden naar inschrijvingen[at]lerarenkaart.be ([at]=@) met de gewenste wijziging.

- Hoe vind ik de musea, natuurcentra, technologische centra, culturele centra, attracties waar ik korting of gratis toegang krijg?
De lerarenkaart biedt twee soorten permanente voordelen: gratis toegang of korting in educatieve centra enerzijds en kortingen in winkels, sportcentra, bioscopen… anderzijds. De voordelen in de educatieve centra vind je onder VOORDELEN OPZOEKEN - EDUCATIEVE VOORDELEN. In het nieuwe scherm dat opent vind je een zoekfunctie die speciaal voor leraren ontwikkeld is. Je kan zoeken op trefwoord, je kan geavanceerd zoeken of de twee combineren.
Enkele voorbeelden:
- Zoek je info over het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt? Dan kan je als trefwoord ‘jenever’ of ‘Hasselt’ intikken. Klik op ‘zoek’ en onder de zoekfunctie verschijnt het resultaat van je zoekactie. Klik op de horizontale balk van het Jenevermuseum voor de gedetailleerde info.
- Zoek je natuurcentra in West-Vlaanderen met een educatief aanbod voor leerlingen van de tweede graad secundair? Dan selecteer je bij type instelling de term ‘natuurcentrum’, bij leeftijd ‘lager 3-4’ en bij ‘plaats’ West-Vlaanderen. Klik op ‘zoek’. Nu verschijnen de zoekresultaten. Je ziet de 10 eerste resultaten. Als je op de oranje 2 klikt, krijg je nog meer resultaten. Kik op een horizontale balk voor de gedetailleerde info.
- Zoek je een museum over archeologie in Limburg? Tik dan als zoekterm ‘archeologie’ in en selecteer bij ‘type instelling’ de term museum en bij ‘plaats’ Limburg.

- Je vindt de voordelen ook per stad of op een landkaart.


- Hoe kan ik mijn opmerkingen en suggesties over een bezoek formuleren?
De website van de lerarenkaart is interactief. Dat betekent dat leraren over alle educatieve initiatieven hun zeg hebben. In hun commentaar kunnen ze nuttige tips kwijt voor collega’s van andere scholen die bijvoorbeeld een studiebezoek plannen. Ga naar de fiche van het bezochte museum, natuurcentrum, technologisch centrum, theater… Klik onderaan op de knop ‘geef hier je mening’.

- Hoe vind ik de winkels, sportcentra, tankstations… waar ik korting krijg?
De lerarenkaart biedt twee soorten permanente voordelen: gratis toegang of korting in educatieve centra enerzijds en kortingen in winkels, sportcentra, tankstations… anderzijds. De voordelen in winkels, sportcentra, bioscopen en op cursussen… vind je onder VOORDELEN OPZOEKEN - COMMERCIELE VOORDELEN. Klik in de navigatiebalk bovenaan op 'commerciële voordelen'. In het nieuwe scherm dat opent vind je een zoekfunctie.
Enkele voorbeelden:
- Zoek je een computerwinkel in Oost-Vlaanderen? Selecteer dan de rubriek 'computers/hard- en software/internet/fotografie' en kies bij provincie voor 'Oost-Vlaanderen'. Klik op ‘zoek’ en onder de zoekfunctie verschijnen de zoekresultaten. Klik op een horizontale balk voor de gedetailleerde info.
- Zoek je een hotelschool voor een gezellig avondje in Antwerpen? Selecteer de rubriek 'voeding/restaurant/grootkeuken' en kies de provincie 'Antwerpen'. Onder de zoekfunctie krijg je de resultaten van je zoekactie. Klik op een horizontale balk voor alle info.

- Hoe vind ik de kranten en tijdschriften waarop ik mij goedkoper kan abonneren?
Klik in de navigatiebalk bovenaan op VOORDELEN OPZOEKEN - COMMERCIELE VOORDELEN en selecteer als rubriek 'kranten/tijdschriften'. Klik op ‘zoek’. De resultaten van je zoekactie verschijnen onder de zoekfunctie. Je krijgt eerst 10 resultaten te zien. De volgende bereik je door op de oranje 2 te klikken en vervolgens op de oranje 3… (Je kan in het invulvenster ook de titel -bv De Morgen- intikken en op 'zoek' klikken.)

- Hoe vind ik het reisaanbod van de lerarenkaart?
Klik in de navigatiebalk bovenaan bij VOORDELEN OPZOEKEN op COMMERCIELE VOORDELEN. Nu verschijnt een nieuw scherm met bovenaan een zoekfunctie. Selecteer als rubriek 'reizen/vakantieverblijven'. Klik op ‘zoek’. Onder de zoekfunctie verschijnen de resultaten van je zoekactie. Klik op een horizontale balk voor de gedetailleerde info. (Je kan in het invulvenster ook de bestemming –b.v. Amsterdam- intikken en op ‘zoek’ klikken.)

- Hoe kan ik mij abonneren op een nieuwsbrief van de lerarenkaart?
Glij met de muisaanwijzer over de term NIEUWSBRIEF in het navigatievenster bovenaan op het scherm. Klik op de term ‘inschrijven’. Vul je persoonlijke gegevens in en selecteer één of meer nieuwsbrieven. Verstuur je aanvraag door op de knop ‘vraag de nieuwsbrieven aan’ te klikken.

- Hoe kan ik mij uitschrijven voor een nieuwsbrief van de lerarenkaart?
In alle nieuwsbrieven van de lerarenkaart is onderaan een link voorzien waarmee je je inschrijving op de nieuwsbrieven kan annuleren.


VRAGEN OVER DE LERARENKAART


- Wat is de lerarenkaart?
Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (www.ond.vlaanderen.be) geeft Vlaamse leraren deze gepersonaliseerde beroepskaart. Samen met de identiteitskaart vormt de lerarenkaart een sluitende legitimatie. De kaart wordt jaarlijks vernieuwd. Wie (tijdelijk) uit het onderwijs stapt, krijgt geen nieuwe kaart.
De lerarenkaart is een legitimatiekaart. Wie zo'n kaart voorlegt, bewijst dat hij/zij in het Vlaamse onderwijs werkt.
Het onderwijsblad Klasse (www.klasse.be) verspreidt en ondersteunt de lerarenkaart.

- Welke doelstellingen heeft de lerarenkaart?
Leraren informeren
Heel veel instellingen (musea, natuurcentra, technologische centra, culturele centra, wetenschappelijke instellingen, theaters…) maar ook veel tijdelijke evenementen (tentoonstellingen, festivals…) hebben een belangrijke meerwaarde voor onderwijs. Via allerhande wegen proberen zij de leraren te bereiken. Maar brieven, brochures, de informatie op de eigen website, advertenties bereiken niet altijd de juiste doelgroep.
De website van de lerarenkaart bundelt deze informatie, houdt ze actueel en biedt een gebruiksvriendelijke zoekrobot waarmee leraren precies die initiatieven vinden die zich binnen een bepaalde regio bevinden en voor hun vak en hun leerlingen interessant zijn. Recente informatie die belangrijk is voor hun vakdomein bereikt de leraren via elektronische nieuwsbrieven.  
Leraren zijn belangrijke multiplicatoren bij het overbrengen van interesses en waarden. Veel instellingen, organisatoren van evenementen zowel in binnen- als buitenland, uitgevers, zaakvoerders… willen leraren behulpzaam zijn bij het vervullen van hun belangrijke educatieve opdracht. Ze bieden leraren gratis toegang, kortingen op boeken, didactisch materiaal, soft- en hardware… op voorwaarde dat zij zich kunnen legitimeren.

Leraren ondersteunen
Dankzij de voordelen die zij krijgen van organisatoren raken leraren vaker en actiever betrokken bij cultuur, milieu, sport, actualiteit... Via deze leraren maken nog meer Vlaamse leerlingen kennis met het rijke educatieve aanbod. Kortingen in boekhandels en computerzaken moedigen leraren aan om aan de slag te gaan met actuele informatie en de modernste leermiddelen.

Leraren waarderen 
De samenleving geeft met de kaart ook een signaal van waardering voor de belangrijke rol van de leraar.

- Wie heeft recht op de lerarenkaart?

De actieve leraren/docenten van
- het kleuteronderwijs
- het lager onderwijs
- het secundair onderwijs
- het hoger onderwijs
- de centra voor volwassenenonderwijs
- de centra voor basiseducatie
- het deeltijds kunstonderwijs
uit alle netten krijgen een lerarenkaart op voorwaarde dat zij hun loon ontvangen via het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Ook CLB-medewerkers (centra voor leerlingenbegeleiding) die hun loon via het ministerie van Onderwijs en Vorming ontvangen, krijgen een lerarenkaart.

Wie in de loop van de maanden september 2015, oktober 2015 en november 2015 in dienst treedt, kan een aanvraag doen in het kader van Pas voor de klas. De informatie verschijnt in september 2014 op deze site. 

* Voor alle duidelijkheid. De volgende categorieën krijgen GEEN lerarenkaart:
- gepensioneerden
- personeelsleden met (volledige) tbs
- personeelsleden met (volledige) bonus voorafgaand tbs
- leraren in (volledige) loopbaanonderbreking
- gastdocenten zonder doorlopende opdracht
- studenten (bv in lerarenopleidingen)
- personeelsleden van instellingen die via een enveloppefinanciering betaald worden (bv. SYNTRA)
- personeelsleden van instellingen die niet ressorteren onder het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (bv. privéscholen, VDAB, immersieonderwijs Wallonië)

Vlaamse leraren die lesgeven in het Waalse onderwijs (bv. immersieonderwijs), krijgen een Carte Prof van het Waalse Ministerie van Onderwijs.

- Hoe krijg je de lerarenkaart?
Al wie recht heeft op de lerarenkaart 2015 krijgt die automatisch als bijlage bij het decembernummer van Klasse. Dat nummer verschijnt eind december 2015. Wie later in dienst treedt (tussen november en juni) krijgt zijn lerarenkaart per gewone post nagestuurd. Je hoeft geen aanvraag te doen.

- Kan ik de lerarenkaart ook in het buitenland gebruiken?
De lerarenkaart is in eerste instantie een kaart voor binnenlands gebruik. Met honderden Belgische musea, natuurcentra, theaters, wetenschappelijke instellingen, winkels, sportzaken... heeft de lerarenkaart vaste afspraken over gratis toegang, korting of andere speciale voorwaarden. De lerarenkaart (co-)organiseert bovendien jaarlijks 150 tot 200 activiteiten voor leraren.
In het buitenland is de lerarenkaart een zuivere legitimatiekaart. Je bewijst dat je in het onderwijs werkt door je kaart voor te leggen. Het is aan de bezochte instellingen om te beslissen of ze jou al dan niet korting of gratis toegang verstrekken. Heel wat leraren hebben dankzij de lerarenkaart al bespaard op hun vakantiebudget. Proberen is niet verboden, maar er is geen garantie dat je korting krijgt. Een buitenlands museum vindt het vaak moeilijk te verantwoorden om Vlaamse leraren korting te geven terwijl ze dat niet eens kunnen voor hun eigen leraren. 
Met een beperkt aantal instellingen in de buurlanden heeft de lerarenkaart vaste afspraken. Deze instellingen vind je op deze site (educatieve voordelen, selecteer bij 'provincie' de term buitenland - NL, buitenland - F of buitenland - D).

Disclaimer | © Klasse / LCP nv  www.ond.vlaanderen.be